Om

Ett av mina första odlingsminnen består av ett egenbyggt litet växthus men några krukor torftig jord och döende (ogräs)plantor i – allt uppgrävt i grusgången som omgärdade mitt barndomshem. Jag var gammal nog att skapa med hammare och spik, men för ung för att hänge mig åt odlingslitteraturen. Pappa hjälpte farfar att odlade potatis, gräslök, sallat och jordgubbar; mamma sådde alltid orange tagetes och blå lobelia till krukor och balkonglådor – och ibland en och annan solros.

När jag flyttat hemifrån gav jag mig på att fönsterodla tomater utan att ha en aning om vad jag sysslade men. Jag skaffade en totalt igenvuxen kolonilott. Trail and error och drömmar – med mest error som resultat.

I samma veva hoppade jag av konststudierna och började jag läsa företagsekonomi, entreprenörskap och marknadsföring med siktet inställt på att bli egenföretagare. Studierna snubblade in på CSR – Corporate Social Responsibility och där någonstans togs min miljömedvetenhet till nya nivåer. Sen dess har jag slukat en antal kurser inom miljövetenskap med fokus på samhället och klimatförändringarna, läst otaliga odlings- och kollapsböcker och gått en folkhögskoleutbildning inom odling för självhushåll.

2013 var året då jag började hänge mig åt odlingen på allvar – som ett sätt att kanalisera klimatångesten. Kolonilotten var uppsagd, första barnet välkomnat till familjen och jag la ner all min odlingsvilja i krukor och tråg på en trång balkong. Det gick! Men platsbristen var alltid total. Den verkade dessutom krympa i samma takt som min glädje över jord och grönska växte.

Jag älskar jorden, marken, myllan. Att skapa jord, bygga jord, mata jord. Att så ett frö, se det växa, blomma. Skörda. Äta. Förädla. Arbeta med händer och kropp.

Vi köpte hus och sa hejdå till lägenhetslivet. Sen några år tillbaka odlar jag på ungefär 150 kvm friland och tunnelväxthus – en odling som för varje år växer. Det är ju så kul! Välgörande, avstressande, jordande och relationsbyggande.

Vad jag gör

Jag odlar för att jag älskar att odla – och jag driver företag och skapar podcast för jag älskar att skiva nya berättelser om hur vi kan, och bör, leva

Under senvintern 2020 startade jag äntligen mitt företag. Smått. Mini-mini-litet, men ändå en berättelse om ett annat sätt att leva. En berättelse om att följa sin övertygelse, leka, låta hjärtat leda, tro på en ljusnande framtid och vägra följa stigen. Växa långsamt och organiskt. Både sticka ut hakan och rätta sig in i ledet, följa med och vika av.

Förutom att driva företaget URJORD är jag även ena halvan av duon bakom podcasten Gröna fingrar Svart jord. En podcast om odling, framtidsdystopi, förändringsvilja och livet. Om omställning och att försöka leva alternativet.